Hrvatsko društvo za zaštitu voda

Donosimo Vam priopćenje časopisa Komunal sa sastanka u Europskoj komisiji u sklopu studijskog putovanja i 6. Konferencije o komunalnoj infrastrukturi održane u Bruxellesu na kojem je prisustvovala predsjednica Društva dr.sc. Mara Pavelić:

Zagreb, 31.01,2020. – Delegacija od 40 gradonačelnika, načelnika, predstavnika komunalnih tvrtki i državnih institucija na sastanku u Kabinetu potpredsjednice EK Dubravke Šuice:

“U sklopu studijskog putovanja i 6. Konferencije o komunalnoj infrastrukturi održanih u Parizu, Bruxellesu i Leuvenu, više od 40 istaknutih predstavnika gradova, općina, županija te komunalnih tvrtki i državnih institucija sudjelovalo je i na sastanku u Europskoj komisiji.

Delegaciju, koju su činili hrvatski i bosanskohercegovački predstavnici, ugostio je Colin Scicluna, šef kabineta nove potpredsjednice Europske komisije za demografiju i demokraciju Dubravke Šuice.

Sudionici su raspravili aktualne teme i probleme s kojima se susreću, a govorilo se, među ostalim, o demografskoj promjeni i izazovima, kohezijskoj politici Europske unije i izgradnji infrastrukture u JI Europi te jačanju uloge lokalnih vlasti u manje razvijenim EU regijama. Nadalje, raspravila se i važna tema kulturne, socijalne, povijesne i turističke valorizacije grobalja u ruralnim područjima, a na koju posebnu pozornost skreću predstavnici komunalnih tvrtki.

Zaključeno je kako je upravo demografija, a za što je na razini EU zadužen upravo Kabinet potpredsjednice Šuice, jedan od glavnih problema koji muče predstavnike gradova i općina. – Vrlo nam je drago zbog ovog sastanka. Volimo čuti vaša iskustva i probleme jer ste nam vi posrednici s građanima Europske unije i želimo od vas čuti što građani žele te što ih muči – rekao je Scicluna.

Predstavnici Kabineta ujedno su i pohvalili hrvatske gradove i općine koji se uspješno odupiru trendovima iseljavanja u veće sredine. – Vrlo nam je zanimljivo kako, primjerice Grad Dugo Selo, uspijeva zadržati stanovnike od iseljavanja u Zagreb ili druge veće gradove. Želimo čuti vaš glas – naglasila je Deša Srsen, članica Kabineta zadužena za demografske promjene te ruralne regije.

Zamjenik šefa kabineta Ivo Belet prisutne je podsjetio na važnu Konferenciju o budućnosti Europe za koju je zadužena potpredsjednica Šuica, a koja bi, ako se svi slože, mogla započeti 9. svibnja upravo u Hrvatskoj, odnosno Dubrovniku. Riječ je o konferenciji koja bi trebala trajati dvije godine, a zamišljena je kao forum za povezivanje građana, civilnog društva i europskih institucija s ciljem da građani kažu kakvu Uniju žele.

Potpredsjednica Dubravka Šuica upoznata je s rezultatima ovog sastanka, a jučer je izrazila podršku organizatorima i najavila zalaganje za rješavanje predložene komunalne i demografske tematike unutar tijela Komisije”.

Izvor: Časopis Komunal

Više informacija na www.komunal.hr