Hrvatsko društvo za zaštitu voda

Donosimo Vam priopćenje časopisa Komunal sa 6. Konferencije o komunalnoj infrastrukturi održane u Bruxellesu na kojoj je prisustvovala predsjednica Društva dr.sc. Mara Pavelić:

USPJEŠNA RAZMJENA KOMUNALNIH PRAKSI: U Bruxellesu treba snažno i artikulirano lobirati za komunalnu infrastrukturu

“Nakon 4 dana bogatog programa završene su studijske posjete i 6. Konferencija o komunalnoj infrastrukturi, održane u srcu Europske unije – belgijskom Bruxellesu te Parizu i Leuvenu, a na kojima je sudjelovalo gotovo 60 predstavnika gradova i općina, županija, državnih institucija i komunalnih tvrtki iz Hrvatske i regije.

Sve je započelo dvodnevnom posjetom “Gradu svjetla” – francuskom Parizu gdje su se sudionici upoznali s načinom funkcioniranja jednog od najvećih europskih gradova. Tamo su posjetili dvije pariške multinacionalne komunalne kompanije – Veoliju i Suez, gdje su se upoznali s inovativnim europskim rješenjima za upravljanje vodama i otpadom. Ove kompanije imaju podružnice po cijelom svijetu i zapošljavaju tisuće radnika i nerijetko se opisuju kao svjetski lideri u komunalnom gospodarstvu. Putem edukativnih prezentacija, ali i posjetom postrojenja, sudionici su dobili uvid u rješavanje komunalnih problema u multimilijunskom gradskom području Pariza, a njihova rješenja primjenjiva su i u hrvatskim gradovima i općinama.

Održan je i sastanak u Veleposlanstvu RH u Francuskoj, gdje je delegaciju ugostio veleposlanik Filip Vučkak. Glavna tema bila je povezivanje hrvatskih i francuskih gradova i općina. Jedna od glavnih poveznica je proizvodnja vina, a zaključak je da za takvu suradnju postoji interes obiju strana. Primjerice, Grad Ilok koji je poznat po svojim vinskim podrumima mogao bi se povezati s francuskim Chinonom. – Za ovaj oblik suradnje postoji veliki interes, a i puno Francuza je posjetilo Hrvatsku te smatraju kako imamo kvalitetna vina i sigurno su otvoreni za povezivanje – rekao je Vučak.

Nakon pariških sadržaja, u Bruxellesu su održane dvije konferencije – prva u hotelu Pullman te druga u Europskom parlamentu. Glavna tema bio je Zeleni plan Europske komisije, a predavanja su održali stručnjaci iz cijele EU. U Pullmanu su tako o Zelenom planu i utjecaju na budućnost europskog kontinenta, među ostalim, govorili Jack McQuibban iz organizacije Zero Waste Europe, Vasileios Chrysafidis is ProDessusa, Ines Sabalić, predstavnica Grada Zagreba pri EU i mnogi drugi.

Konferencija je nastavljena u Europskom parlamentu gdje su svoje viđenje dali i europarlamentarci Karlo Ressler, Franc Bogovič te domaćin Tomislav Sokol. Raspravljalo se i o novom financijskom razdoblju EU za period od 2021. do 2027. godine, a zanimljivo predavanje održala je i Anne Grady iz DG EAC o kulturnoj baštini i rutama. Zastupnici su poslušali probleme predstavnika JLS i komunalnih poduzeća pa je tako dogovorena suradnja na njihovom rješavanju.

Nadalje, održan je i sastanak u Europskoj komisiji sa šefom kabineta potpredsjednice za demografiju i demokraciju Dubravke Šuice – Colinom Sciclunom. Scicluna je prisutnima predstavio buduće planove svog odjela i izrazio zadovoljstvo sastankom jer je iz prve ruke čuo zanimljive projekte, ali i probleme jer na taj način mogu osmisliti kvalitetne mjere za njihovo rješavanje. Sudionici su kao jedan od ključnih problema istaknuli upravo demografsko pitanje koje muči brojne hrvatske sredine.

Studijsko putovanje završeno je odlaskom u belgijski grad Leuven, u kojem su sudionici obišli lokalna groblja kako bi vidjeli njihova rješenja u ovoj komunalnoj djelatnosti, a potom je organizirana i posjeta gradskoj vijećnici te Katoličkom sveučilištu koje je u samom vrhu lista najuspješnijih svjetskih sveučilišta.

Studijsko putovanje je ispunilo očekivanja sudionika, a kontakti, znanja i iskustva koje su stekli, zasigurno će im biti od koristi za buduće projekte u njihovim sredinama, zaključeno je na samom kraju četverodnevnog programa”.

 

Izvor: Časopis Komunal

Više informacija na www.komunal.hr