Hrvatsko društvo za zaštitu voda

Prenosimo članak koji je objavljen na portalu Lider Media o Seminaru o vodnim tehnologijama održanom 19. lipnja 2017. za koji je naše Društvo bilo jedan od organizatora:

“Hrvatska navodnjava manje od 2 posto obradivih površina (oko 20-ak tisuća hektara). Izrael bez navodnjavanja ne bi imao obradivih površina. Hrvatska u sustavu javne opskrbe vodom gubi 50 posto, Izrael je gubitke u urbanim sredinama sveo na maksimalnih 10 posto. Hrvatska morsku vodu koristi za gašenje požara kanaderima. Izrael duž obale ima 5 visokotehnoloških tvornica (od kojih najveću u Tel Avivu) za desalinizaciju morske vode koju koristi za potrebe poljoprivredne proizvodnje.

Ovo su samo neke od fascinantnih činjenica koje su stručnjaci iz Hrvatske i Izraela izmijenili na seminaru, koji je organiziralo Veleposlanstvo Države Izrael, Izraelski izvozni institut i Hrvatsko društvo za zaštitu voda, te Udruga gradova (u RH).

-Ovaj seminar nastavak je mnogobrojnih aktivnosti Izraelskog veleposlanstva da približi Hrvatskoj javnosti vrhunske rezultate koji se mogu ostvariti kada se postigne sinergija između znanja, inovativnih tehnologija i inteligentnog upravljanja resursima koju Država Izrael provodi u mnogobrojnim područjima svog djelovanja – u poljoprivredi, u navodnjavanju, u upravljanju vodama općenito, naglasila je zamjenica veleposlanice gospođa Irit Shneor.

Od njezinog osnutka do danas, država Izrael strateškim je označila gospodarenje ograničenim resursom, vodom. Od Galilejskog mora na sjeveru do krajnjeg juga zemlje, proteže se glavni izraelski vodovod, duž kojeg su nicale tvornice za desalinizaciju, kao i one koje pročiščavaju otpadne vode. Izrael ima specifičan sustav gospodarenja vodom, na čelu kojeg je regulatorno državno tijelo, kojemu je cilj provedba potpune optimizacije korištenja vode na teritoriju Izraela i izvan njega.

– Voda je u Izraelu strateški resurs kojim upravlja posebno vladino tijelo. Njemu je odgovorna državna tvrtka, Mekorot, koja je dobavljač vode za 56 municipalnih tvrtki, koje su, pak, ustrojene da funkcioniraju poput korporacija. Te tvrtke godišnje raspolažu s 1,5 milijardi kubičnih metara vode, namijenjene različitim potrošačima, rekla je direktorica sektora za razvoj izraelskog državnog tijela za vodu i kanalizaciju Mella Schwartz. Oko 50 posto ukupne vode kojom raspolaže Izrael, biva konzumirano u poljoprivrednoj proizvodnji. Tek 5,5 posto vode otpada na industriju, a 35 posto na kućanstva. Izrael, kako bi zaštitio vodotoke i rijeke, dio prerađenih voda vraća u prirodu. Otprilike jedan posto vode odlazi nazad u rijeke.

Reforma vodnog gospodarstva

Sve navedeno tek je dio reforme vodnog gospodarstva koje je proveo Izrael, a zbog čega je ta zemlja danas vodeća u svijetu po pitanju najmodernijih rješenja za gospodarenje vodama, od smanjenja onečišćenja okoliša do navodnjavanja obradivih površina.

Hrvatska je peta zemlja u Europi po količini pitke vode, ali je stupanj opskrbljenosti stanovništva vodom na području RH 76 posto, dok je razina priključenosti na sustave javne odvodnje manja od 50 posto.

– To što Hrvatska obiluje vodom ne znači da se prema vodama ne možemo odnositi racionalnije. Potrebno je poboljšati upravljanje sustavom javne opskrbe, gdje trošimo previše energije, i gdje bilježimo 50 posto gubitaka, rekao je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

– Za provedbu Uredbe o komunalnim vodama EU i Uredbe kojom se regulira mikrobiološka ispravnost vode za piće, a za što je Hrvatska uspjela ishoditi razdoblje prilagodbe do 2023. godine, potrebno je uložiti 3,7 milijardi eura, rekla je predstavnica Ministarstva zaštite okoliša Sanja Genzić Jurišević.

– Smanjiti gubitke vode iznimno nam je bitno, dodala je Jurišević.

Baš kao što je bitno povećati površine poljoprivrednih zemljišta pod navodnjavanjem u Hrvatskoj, što bi, ne samo smanjilo uporabu pesticida, gnojidbe, utrostručilo proizvodnju.

– Hrvatska ima Plan upravljanja vodnim područjima za razdoblje od 2016. do 2021., rekla je predstavnica Ministarstva, ali ne i da ima strategiju navodnjavanja poljoprivrednih obradivih površina na razini cijele RH, o čemu se govori otkako je države Hrvatske.”

Članak i fotografije možete vidjeti ovdje