Hrvatsko društvo za zaštitu voda

Nakon što se 2020. godine u Rigi trebala održati 12. Eastern European Young Water Professionals konferencija, zbog pandemije uzrokovane COVID-19 virusom konferencija je prebačena u kompletno digitalni format od 31. ožujka do 02. travnja 2021.

Taj se veliki godišnji skup svih mladih stručnjaka koji su zaposleni u vodnom sektoru svake godine održava u drugom gradu. Do sada su u organizaciji redom sudjelovali: Minsk, Moskva, Almaty, Saint Petersburg, Kiev, Istanbul, Beograd, Gdansk i Budimpešta, 2018. je u Zagrebu sudjelovalo više od 200 stručnjaka, članova akademske zajednice i mladih profesionalaca, a 2019. je održan u Pragu.

Konferencije imaju za glavni cilj predočiti nova saznanja u vodnom sektoru i proširiti mrežu mladih koji na neki način imaju doticaja s njime, bilo da je riječ o zaposlenima u javnim institucijama, agencijama, privatnim tvrtkama, sveučilištima, organizacijama, udrugama, ili studentima koji žele nastaviti svoju poslovnu karijeru u domeni vodnog gospodarstva.

Ovogodišnja konferencija, s temom istraživanja u vodnom sektoru i inovacija u digitalnoj eri, je bila podijeljena u nekoliko dijelova. Sve je započelo 31. ožujka tematskim radionicama: Od znanosti do proizvoda, Dostizanje održivosti u vodnom sektoru i Od projektiranja do rada do projektiranja, te pozdravnim kvizom u večernjim satima.

U četvrtak, 01. travnja, konferencija je službeno otvorena te je u dva sljedeća dana kroz ukupno 12 sekcija prezentirano preko 100 radova autora iz cijelog svijeta.

Stručne sekcije, podijeljene na dvije glavne teme, podrazumijevale su aktualnu problematiku u gospodarenju vodama: u temi Upravljanje vodama govorilo se o pitkoj vodi i njenoj distribuciji te površinskim i podzemnim vodama, dok je u sekciji Pročišćavanje otpadnih voda riječ bilo o uklanjanju nutrijenata, mikropolutantima, sanitarnim i industrijskim otpadnim vodama, zbrinjavanju mulja i gnojiva te otjecanju u urbanim područjima, sve pod moderatorstvom iskusnih kolega iz međunarodnog organizacijskog odbora. Po završetku programa u četvrtak i petak održani su i razni tematski okrugli stolovi.

Program konferencije je zatvoren u petak, 02. travnja, zahvalama i dodjelom diploma i nagrada za najbolju prezentaciju i najbolji poster.

Nadamo se da će se sljedeći put konferencija održati i u „živoj“ verziji.