Hrvatsko društvo za zaštitu voda

U Berlinu se od 28. do 31. ožujka 2017. održavao Međunarodni sajam i konferencija “Wasser Berlin International” na kojem je sudjelovala i naša predsjednica, dr.sc. Mara Pavelić u delegaciji vodnoga gospodarstva Republike Hrvatske u sljedećem sastavu:

Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike:

  • Elizabeta Kos, dipl.ing., pomoćnica ministra
  • Karmen Cerar, dipl.ing., načelnica Sektora

Iz Hrvatskih voda:

  • mr.sc. Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda
  • mr.sc. Marijan Babić, voditelj Jedinice za provedbu projekata zaštite od štetnog djelovanja voda koji se financiraju putem zajmova CEB-a i sredstava EU fonda
  • mr.sc. Mara Pavelić, Voditeljica Sektora zaštite voda
  • Robert Kartelo, Voditelj Sektora za projekte sufinancirane sredstvima EU.

WASSER BERLIN INTERNATIONAL je međunarodni stručni sajam koji obuhvaća kompletnu ponudu proizvoda, usluga i know-howa iz cjelokupnog ciklusa vodnog gospodarstva i koji okuplja eminentne stručnjake iz političkog, diplomatskog, poslovnog i znanstvenog života iz cijelog svijeta. Pored toga sajam se razvio u vodeću manifestaciju za tehnologije za izgradnju cjevovoda, s posebnim naglaskom na primjenu tehnologija izgradnje kanala bez kopanja (trenchless technologies).

Sajam stručnjacima omogućuje da na jednom mjestu iz prve ruke upoznaju posljednje inovacije te se informiraju o tehnološkom i znanstvenom razvoju u vodnoj industriji. Zajedno s pratećim kongresom posvećenom raznim temama, na kojem sudjeluju vrhunski međunarodni stručnjaci, ovaj stručni sajam nastoji dati odgovor na tehničke izazove i visoku dinamiku tržišta u području vodnog gospodarstva.

Tema otpadnih voda kao i sigurnost opskrbe pitkom vodom te inovativna rješenja u upravljanju vodama i potreba za prilagodljivim suvremenim tehnologijama bile su središnje teme ovogodišnjeg specijaliziranog sajma.

Preko 700 internacionalne tvrtki iz 30 zemalja iz područja vodnog gospodarstva, a točnije i otpadnih voda, imale su priliku predstaviti tehnologije, proizvode i usluge za održivo upravljanje vodama.

Hrvatski predstavnici sudjelovali su na stručnom međunarodnom skupu EU-Western Balkan Cooperation Forum na kojem su dali pregled aktualnosti hrvatskoga vodnoga gospodarstva s posebnim osvrtom na iskustva u provedbi vodnokomunalnih projekata.

Između ostalog, održani su i sastanci s organizacijama DWA, EWA te sastanak na temu German Water Partnershipa. Hrvatska delegacija je sudjelovala i na posebnom Simpoziju o poplavama, organiziranom u sklopu Sajma, a na kojemu je glavni naglasak bio na upravljanju sve češćim urbanim poplavama što je bila i odlična prilika za razmjenu iskustva sa stručnjacima iz drugih država.