Hrvatsko društvo za zaštitu voda

Akcijom čišćenja Dunava na području Vukovara i ove je godine obilježen Međunarodni dan Dunava u organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Hrvatskih voda. Akciju su predvodili ronioci iz Kluba podvodnih aktivnosti „Vukovar“, a pridružili su im se u pomaganju izvlačenja otpada iz Dunava pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike Elizabeta Kos, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava kao i brojni drugi predstavnici komunalnih tvrtki, udruga, kulturnih institucija i drugi.

Svake godine 29. lipnja 14 zemalja regije Dunavskog bazena zajedno slave suživot ljudi i okoliša jednog od najvećih europskih riječnih sustava i obilježavaju ga kao Međunarodni Dan Dunava. Međunarodna komisija za zaštitu rijeke Dunav (eng. International Commission for the Protection of the Danube River – ICPDR), inicirala je obilježavanje Dana Dunava na desetu obljetnicu potpisivanja Konvencije o suradnji na zaštiti i održivom upravljanju rijekom Dunav na Ministarskom sastanku održanom 29. lipnja 2004. godine u Beču. Od tada se 29. lipnja u dunavskom slivu obilježava kao Dana Dunava.

Predsjednik ICPDR-a Peter Gammeltoft izjavio je: “U vrijeme kada su rijeke prepoznate kao kulturni, ekološki i gospodarski koridori, mi u ICPDR-u smo vrlo ponosni što je Dan Dunava postao globalna manifestacija u slivu rijeke Dunav i pokretač za još bolje upravljanje našom rijekom te angažiranje djece i odraslih da rijeke postanu dio njihovog načina života. Pa, budimo aktivni zajedno za čistiji Dunav!“

Misija međunarodne komisije za zaštitu rijeke Dunav je promicati i koordinirati održivo i pravedno upravljanja vodama, što uključuje očuvanje, poboljšanje i racionalnu uporabu voda na dobrobit svih zemalja sliva rijeke Dunav i njihovih naroda, a Hrvatska je jedna od prvih država koja je izrazila podršku ideji zaštite rijeke Dunav potpisavši Konvenciju o suradnji na zaštiti i održivoj uporabi rijeke Dunav.

Voditeljica Delegacije Republike Hrvatske pri ICPDR-u, pomoćnica ministra Elizabeta Kos izjavila je: „ICPDR, ali i Europska komisija koja predsjedava u 2017. godini ICPDRom ulažu velike napore kako bi skrenuli pozornost na značajne količine plastičnog otpada i mikroplastike koja dospijeva nažalost ljudskim djelovanjem u vodotoke tako da današnjom akcijom želimo ukazati na ovaj problem i potaknuti ljude da se obzirnije odnose prema rijekama. Stoga ovom akcijom danas u Vukovaru najneposrednije promoviramo poruku Dana Dunava „budimo aktivni, učinimo nešto za čišći Dunav““.

“Hrvatske vode se žele uključiti i dati doprinos uklanjanja svih vrsta otpada iz naših rijeka i jezera te konkretnom akcijom čišćenja vukovarske lučice pozvati i sve druge građane da doprinesu ljepšim i čistijim rijekama. Osim toga, želimo izraziti podršku vukovarskim braniteljima i udrugama koje otok – Vukovarsku adu čine urednim i pogodnim za rekreaciju građana i boravak u prirodi” istaknuo je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Svjetski Dan Dunava u Hrvatskoj obilježen je akcijom čišćenja Dunava na području vukovarske lučice gdje je u tijeku i izvođenje radova rekonstrukcije obaloutvrde uz Otok športova, polaganjem vijenca u Dunav u spomen na sve poginule u Domovinskom ratu te posjetom vukovarskom kupalištu-Vukovarskoj adi kao i obilaskom Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda koji je u izgradnji, a koji je namijenjen širem području Vukovara.

 

Kako je bilo možete pogledati u galeriji slika ovdje