Hrvatsko društvo za zaštitu voda

U organizaciji 3 hrvatska strukovna društva: Hrvatskog društva za zaštitu voda, Hrvatskog hidrološkog društva i Hrvatskog društva za odvodnju i navodnjavanje u suradnji s Parkom Prirode Vransko jezero održan je od 4. – 6. svibnja 2017. Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem:

UPRAVLJANJE JEZERIMA I AKUMULACIJAMA U HRVATSKOJ – PROCESI, ZAŠTITA I VALORIZACIJA i Okrugli stol o aktualnoj problematici Vranskog jezera kod Biograda na Moru.

Skup je svečano otvoren pozdravima predsjednice HDZV-a dr.sc. Mare Pavelić, predsjednika HHD dr.sc.Josipa Rubinića i predsjednika HDON dr.sc.Danka Holjevića, ravnatelja Parka Prirode Vransko jezero g. Danijela Katičina, te izaslanice pokrovitelja skupa, Ministarstva zaštite okoliša i energetike gđe. Elizabete Kos.

U dva dana trajanja skupa izloženo je pedesetak radova koji su bili podijeljeni u tematske sekcije: Jezera i akumulacija – monitoring i upravljanje; planiranje, stanje, zaštita; kakvoća voda te jezera i zaštićena područja, promjene i utjecaji. Veći dio drugog dana bio je posvećen izlaganjima u okviru okruglog stola o aktualnoj problematici Vranskog jezera. Izlagači su pokrili veliki raspon tema, od preglednih o statusu jezera u Hrvatskoj, preko hidrologije, biologije, zaštite voda, te pripreme za izazove koje donose klimatske promjene.

Bio je to prvi specijalizirani skup o jezerima i zajezerenim područjima u Hrvatskoj, ali ne i posljednji, što se može zaključiti iz zadovoljnih reakcija stotinjak sudionika skupa. Očito su  izbor tema kao i sama izlaganja bili dovoljno zanimljivi, te su uspjeli za cijelo vrijeme trajanja skupa privući veliki broj slušača, pa je lijepo uređena i udobna dvorana hotela Adriatik u kojoj se skup odvijao cijelo vrijeme bila dobro popunjena. Vrijeme u pauzama za kavu, te na svečanoj večeri uzvanika bilo je ponovno prilika za diskusiju o zanimljivim dijelovima izlaganja te razmjeni znanja i iskustava o tematici koja sve koji su bili na skupu jako zaokuplja.

Posljednji dan zajedničkog druženja, u subotu ujutro, prošao je u obilasku Vranskoga jezera pokraj Biograda na Moru. Posjetili smo nekoliko ključnih točaka u okolici jezera, a najljepši dojam svakako ostavlja pogled s Kamenjaka, koji oduzima dah.

Rastali smo se u subotu popodne, s riječima „Ovo bi trebalo ponoviti“.

BW1A9353.jpg - 7.89 MB