Hrvatsko društvo za zaštitu voda

Ovog mjeseca počinje prvi modul edukacije koja će se sastojati od 6 tjedana intenzivnog treninga za voditelje UPOVa i drugo odgovorno osoblje na UPOVu u organizaciji TCC Danubius. Mi kao HDZV ponosni smo što su upravo većina predavača/trenera naši članovi koji su poslijednjih godina prošli obuke.

Ovo je jedini program doživotnog učenja (life long learning) u regiji za komunalno osoblje u sektoru voda. TCC Danubius je značajno podržan od Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskih voda u sprovođenju ove edukacije. Nažalost, mnogi direktori komunalnih tvrtki i dalje često ne razumiju da uređaji za pročišćavanje ne rade kao stroj za pranje rublja gdje se samo treba dodati deterdžent, a zatim pritisnuti tipka. Odgovorno osoblje koje radi na takovim uređajima treba biti jako dobro upoznato sa procesom rada, strojevima i mjernim instrumentima pošto su takovi uređaji puno složeniji i reagiraju osjetljivije na promjene u hidraulici ili opterećenju. Nadalje, takvi zaposlenici se trebaju brinuti za pripadajuću dokumentaciju, održavanje, kontrolu troškova, organizaciju i konačno rizike koji se na kraju tiču i osoba koje donose političke odluke u gradovima i komunalnim organizacijama.

TCC Danubius je uvjeren da će organiziranje prvog tečaja širiti dobar glas o razini kvalitete treninga i da će podići svijest o nužnosti takve bitne osnovne kvalifikacije za sve osoblje koje radi na UPOVu. Uostalom, Hrvatska ulaže u jako kratkom periodu otprilike 4 milijarde eura u modernizaciju infrastrukture otpadnih voda. Nije prihvatljivo da paralelno nije učinjena mala investicija u jačanje kapaciteta radnog osoblja radi optimiziranja vijeka trajanja takovih uređaja. Nakon svega, veći iznosi su uloženi za rad i održavanje takovih uređaja (80% u odnosu na cca 20% kao početno ulaganje), a taj veliki novac treba biti prikupljen od lokalnog stanovništva. Dakle, samo optimalizacijom rada i održavanjem možemo držati cijene pročišćavanja otpadnih voda unutar granica prihvatljivih za građane.

TCC Danubius je prva neprofitna organizacija koja nudi kontinuirane aktivnosti osposobljavanja za sektor voda u Hrvatskoj. Ova edukacija je posljedica dugogodišnje suradnje Njemačke i Hrvatske u vodnom sektoru, a u ovom konkretnom slučaju Ministarstvo zaštite okoliša Baden-Wuerttemberga je financiralo u cijelosti izradu Kurikuluma za ovu edukaciju, dok DBU sufinancira njegovu provedbu.

Više informacija na: http://www.tcc-danubius.eu/hr/