Hrvatsko društvo za zaštitu voda

Krajem kolovoza i početkom rujna organizirana je studijska posjeta Budimpešti i Islandu u organizaciji časopisa Komunal, dio koje je bila i predsjednica Društva dr. sc. Mara Pavelić.

Posjeta je započela vožnjom do Budimpešte gdje je kroz dva dana bilo riječi o mađarskom sustavu upravljanja vodama i zaštitom od poplava te o stjecanju znanja i prijenosu najboljih praksi u razvoju komunalnih usluga iz mađarske perspektive. Uslijedila je posjeta uređaju za pročišćavanje otpadnih voda u Budimpešti te spalionici otpada i centru za recikliranje. Nakon bilateralnih sastanaka s predstavnicima Veleposlanstva RH i Udrugom stranih ulagača, poletilo se za Island.

U nastavku donosimo rezime puta studijske posjete hrvatske delegacije Islandu kojeg je izradio časopis Komunal.

Prvog dana rujna je završena studijska posjeta Islandu u kojoj je sudjelovalo sveukupno 16 predstavnika regionalne i lokalne samouprave, provedbenih tijela, sveučilišta te konzultanata za obnovljive izvore energije. Island je poznat kao vrlo bogata zemlja s BDP-om od 66.900 USD po glavi stanovnika te snažnim socijalnim mehanizmima za ugrožene skupine stanovnika, vrlo visokim demokratskim standardima i odgovornom pristupu korištenja javnog novca.

Župani Ivan Anušić, Igor Andrović i Damir Dekanić s ostatkom delegacije posjetili su najveću islandsku geotermalnu elektranu Hellisheiði koja se nalazi u blizini glavnog grada Reykjavika te opskrbljuje toplom vodom i energijom cijelo metropolitansko područje, odnosno šest pripadajućih JLS. Uz niz tehničkih pojedinosti, predstavljeni su i optimalni modeli za projektiranje sličnih elektrana, a vrlo važnom ocijenjena je i posjeta tvrtki EFLA – vodećoj europskoj konzultantskoj kući za geotermalnu energiju, koja posjeduje relevantno međunarodno iskustvo u projektiranju i pokretanju sličnih energetskih postrojenja koja koriste geotermalne izvore u podzemlju.

Drugi dio posjete odnosio se na upoznavanje s vrlo učinkovitim rješenjima u javnom prijevozu, pametnoj rasvjeti, vodoopskrbi i odvodnji te zbrinjavanju otpada, a što je predstavljeno tijekom sastanka s gradskom upravom Reykjavika. Dugoročno planiranje, visoka razina konzultacija s građanima te primjena inovativnih tehnoloških rješenja karakteriziraju komunalni sustav islandskog glavnog grada, koji ima 133.000 stanovnika, a u njemu se odvija oko 63% svih aktivnosti u državi.

Odvojeni sastanci održani su i u Ministarstvu okoliša i prirodnih resursa, gdje su predstavljena protupotresna i protupoplavna iskustva te mjere u području zaštite okoliša te monitoringa biljnih i životinjskih vrsta. Predstavnici državnog hidrometeorološkog zavoda iznijeli su niz podataka u području vremenskih prognoza te klimatskih promjena, koje se sve više osjećaju u Islandskom moru, ali i Arktičkom oceanu. Poseban sastanak održan je s predstavnicima Ministarstva transporta i javne uprave s ciljem razmjene iskustava oko funkcioniranja jedinica lokalne samouprave, kojih je ukupno 78 u državi koja je površinom gotovo dvostruko veća od RH (103.000 km2) te nema regionalne, odnosno područne podjele. Lokalnim vlastima pripada 12,44 posto poreza, a odgovorne su za funkcioniranje infrastrukture te obrazovnih i komunalnih sadržaja na njihovom području.

Gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček i gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, kao i načelnik općine Bebrina Ivan Brzić sudjelovali su u razmjeni stajališta te je predloženo da se razmotre mogućnosti za osmišljavanje i kandidiranje zajedničkih projekata kroz koje bi se valorizirali resursi i znanja u obje zemlje te stvorile pretpostavke za razvoj inovativnih rješenja. U delegaciji su bile posebno aktivne i prof. dr. Mirna Habuda-Stanić sa Sveučilišta u Osijeku te dr. sc. Mara Pavelić iz Hrvatskih voda, a ujedno i predsjednica Hrvatskog društva za zaštitu voda, budući da su njihovi stručni i profesionalni interesi uključivali povezivanje sa sličnim institucijama na Islandu.

Iznesena iskustva iz komunalnog sektora bila su posebno zanimljiva predstavnicima komunalnih društava Lukom Ludbreg, Komunalno Grude i Komunalno Vrgorac. Prisutni župani Anušić, Andrović i Dekanić uputili su poziv islandskim institucijama za posjetu njihovim županijama te najavili pokretanje sličnih smart projekata, posebice u dijelu korištenja geotermalne energije, što je i dio nacionalne energetske strategije RH. Studijsku posjetu uspješno je organizirao časopis Komunal.

Izvor: Časopis Komunal