Hrvatsko društvo za zaštitu voda

hr_cz.jpg - 258.99 KBDana 11. travnja u svečanoj dvorani Hrvatskih voda ostvarena je četvrta po redu suradnja s veleposlanstvima u proteklih godinu i pol. Prva suradnja ostvarena je u listopadu 2015. godine sa Švicarskom ambasadom u vidu švicarsko-hrvatskog vodnokomunalnog programa. Zatim je u travnju 2016. održan njemačko-hrvatski stručni skup u sklopu kojeg je održana promocija Priručnika za tehničke voditelje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u suradnji s organizacijom TCC Danubius, a u studenom iste godine ostvarila se i suradnja s Veleposlanstvom Kraljevine Nizozemske u RH u vidu vrlo uspješne promocije priručnika Eksperimentalne metode u obradi otpadnih voda.

Posljednja po redu suradnja odnosila se na Veleposlantvo Republike Češke, s kojem je HDZV, uz pomoć Hrvatskih voda i Udruženja vodovoda i kanalizacija Republike Češke, organiziralo stručni skup „Vodnokomunalni sektor Republike Češke“.

Skup je svečano otvoren pozdravima predsjednice HDZV-a dr. Mare Pavelić, zamjenika generalnog direktora Hrvatskih voda, g. Krešimira Nevistića, zatim zamjenice pomoćnice ministra zaštite okoliša i energetike gđe Vesne Trbojević te Nj. E. Veleposlanika Republike Češke u RH, g. Vladimira Zavazala.

U prvom dijelu je g. Petr Sykora ukratko predstavio Udruženje vodovoda i kanalizacija Republike Češke – SOVAK, nakon čega je dao pregled sustavnog ispitivanja kanalizacije i objekata kanalizacijske mreže kod povećanog hidrauličkog opterećenja s primjerima sanacijskih mjera, sve na primjeru grada Praga. Izvrsna je to bila uvertira za drugi dio predavanja koji je uslijedio nakon kratke stanke za kavu, a u kojem su predstavnici iz triju čeških tvrtki prezentirali korištenje proizvoda od bazalta, između ostalog i kanalizacijskih cijevi, kao i razvoj te proizvodnju gradevinskih materijala za korištenje pri sanaciji kanalizacija. Vrlo zanimljiv pothvat poduzet je u povijesnom gradu Terezinu na sjeveru Češke u kojem je rekonstruirana mreža od preko 7 km kanala izgrađenih na kraju 18. st.

Na samom kraju skupa svi prisutni su pozvani na sajam VOD-KA koji se održava u Pragu od 23.-25.05.2017.

Više o tome možete saznati na linku: http://www.vystava-vod-ka.cz/home-page_mw96&lang=en

Uspješan je to početak suradnje s češkim kolegama, nakon kojeg će uslijediti i potpisivanje memoranduma o suradnji.